Już po raz szósty Zamek w Liwie był miejscem, gdzie na polu swoich kulinarnych zdolności zmierzyli się twórcy niebanalnych dań i potraw inspirowanych tradycjami kulinarnymi pogranicza mazowiecko-podlaskiego walcząc o Kielich Wojciecha Wielądko.
Co roku impreza przyciąga miłośników kulinariów, którzy mogą nie tylko poznać nowe smaki, ale także uczestniczyć w pokazach, konferencjach oraz warsztatach związanych z regionalną tradycją kulinarną.
Program Kiermaszu Kuchni Regionalnej przewidywał: pokazy warzenia piwa metodą tradycyjną, pokazy kuchni średniowiecznej, stoisko archeologiczne, rycerską strzelnicę łuczniczą, zagrodę ze zwierzętami, konkursy kulinarne: Najlepsza Potrawa na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego i Gościniec z Podróży oraz prezentację partnerów i członków Lokalnej Organizacji Turystycznej Wielki Gościniec Litewski, pokaz pieczenia sękacza, występy artystyczne ZPiT „Sokołowianie”.
Dla dzieci były prowadzone Warsztaty Kulinarne przez Joannę Jakubiuk, następnie odbyła się konferencja „Tradycje Kulinarne i ich znaczenie” oraz ogłoszenie wyników konkursów kulinarnych.
Miasto Węgrów i Towarzystwo Miłośników Ziemi Węgrowskiej przygotowało także swoje stoiska promocyjne, które oprócz słodkiego poczęstunku oferowało przewodniki, broszury i informatory. Na dzieci czekały specjalne pamiątki – gadżety miejskie i Miś, który z każdym się bawił i chętnie pozował do zdjęć oraz malowanie twarzy przez członków Fundacji By The Way.